02-08-17 Σε διαδικασία προνομοθετικής δημόσιας διαβούλευσης το Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία ‘17—‘27»


Πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία ’17—27». Τ
η συνέντευξη τύπου παρακολούθησε ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ο οποίος έθεσε και ένα ερώτημα στο Γενικό Γραμματέα Δια βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου.


Είχε προηγηθεί η αποστολή ερωτηματολογίου το οποίο το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είχε απαντήσει, ως φορέας που στηρίζει ομάδες νέους και συγκεκριμένα τους "Νέους Φίλους της Φύσης". 

-----------
Όπως τόνισε ο ΓΓΔΒΜΝΓ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, «η πολυεπίπεδη οικονομική κρίση επηρέασε έντονα μεγάλες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού των περισσότερων χωρών της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά η ομάδα των νέων 15-29 ετών έχει ιδιαιτέρως πληγεί από τα απότοκά της. Σήμερα στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, το 27% των νέων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, το 47% έχει πολύ περιορισμένες πιθανότητες εισόδου στην αγορά εργασίας, ενώ το 17,2% βρίσκεται εκτός εργασίας και εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Τα ιστορικά επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας, η αδυναμία στην απόκτηση στοιχειώδους προσωπικής αυτονομίας, οι δυσκολίες δημιουργίας οικογένειας, η υποβάθμιση της καθημερινότητας, το brain drain, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα. Παράλληλα, εξαιτίας της δραστικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των φορέων που ασχολούνται με την παραγωγή πολιτικών, με αποκορύφωμα την έμμεση κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού των νέων ανθρώπων βρίσκεται προ των πυλών. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ειδική μέριμνα προκειμένου η χώρα μας να καταφέρει να αντιστρέψει την παρούσα κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ανησυχητικό φαινόμενο». 

Διαβάστε ΕΔΩ την εισήγηση του κ.Παπαγεωργίου.

Για τη συμμετοχή στης στη διαβούλευση με θέμα «Νεολαία ’17-’27: Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων» κλικάρετε ΕΔΩ και στη συνέχεια ΕΔΩ όπου υπάρχουν τρία ερωτηματολόγια στις  παρακάτω ενότητες: 

Α) Εντοπισμός και κατανόηση των αναγκών των νέων

Β) Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας δομών και ρόλων για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία

Γ) Στρατηγικό πλαίσιο για την υποστήριξη των Νέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.


Σχόλια