Το όραμα της νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης | european youth forum

[Συνέχεια της ανάρτησης με ημερομηνία 15 Αυγούστου 2017 παρουσιάζουμε στα Ελληνικά τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας με θέμα "Το όραμα της νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης". Οι θέσεις που παρουσιάζονται έχουν ενδιαφέρον, μπορεί κάποιος να τις εκτιμήσει ουτοπικές, ωστόσο έχουν την αξία τους και μπορούν να αξιοποιηθούν ή και να εμπλουτιστούν και με άλλα θέματα. Αξίζει να υπογραμμιστεί η κριτική προς τους πολιτικούς "Οι ημέρες των πολιτικών που ασχολούνται με νέους ανθρώπους μέσω αποκλειστικά σκηνογραφικών συναντήσεων και φωτογραφιών έχουν τελειώσει."
Ας το ευχηθούμε να γίνει πραγματικότητα]

--------------------------------

Το όραμα της νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης
Οι νέοι της Ευρώπης έχουν ακούσει αρκετά ότι η γενιά μας θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς μας. Η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε για εμάς είναι αυτή στην οποία οι πόροι δαπανώνται με μη βιώσιμο τρόπο, στην οποία η δημόσια διακυβέρνηση γίνεται για να μας αποκλείει συστηματικά από αυτήν, και στην οποία αυτό που παλιά εννοούσαμε ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πλέον προνόμια που μόνο λίγοι μπορούν να απολαύσουν. Πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να το διορθώσουμε αυτό και να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.
Εμείς, οι νέοι, θα στηρίξουμε αυτούς που συμβάλλουν και αυτούς που μπορούν να δεσμευτούν στο όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης.

Μια Ευρώπη για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές
Ως νέοι, θυμώνουμε με τις μη βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες, με το ότι τόσα πολλά τρόφιμα πηγαίνουν στα σκουπίδια, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα, καθώς και με το ότι χρησιμοποιούνται, χωρίς να είναι απαραίτητο, τόσα πολλά πλαστικά, μολύνοντας τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας και καταστρέφοντας για πάντα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα τους. Θυμώνουμε επειδή είμαστε η γενιά που ξεχνιέται από την πρόοδο. Το μέλλον μας και αυτό των παιδιών μας φαντάζει γκρίζο.

Στο όραμά μας για την Ευρώπη, η πολιτική ξεπερνά τα ατομικά συμφέροντα και βασίζεται σε αξίες και ιδανικά. Σε όλη την Ευρώπη, οι αποφάσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία γίνονται με τρόπο που συμβάλλει στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Η κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη είναι πρωταρχικής σημασίας στην Ευρώπη που θέλουμε. Πρόκειται για μια Ευρώπη που βασίζεται σε δικαιώματα που δεν θεωρούνται σημαντικά μόνο από τις σημερινές, αλλά και από τις μελλοντικές γενιές.

Η Ευρώπη μας είναι αυτή που λειτουργεί σωστά για τους ανθρώπους και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ο καθαρός αέρας, το νερό και οι αστικοί χώροι είναι τα δικαιώματά μας, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν. Για να μπορέσουμε να ασκήσουμε αυτά τα δικαιώματα, οι πόλεις μας πρέπει να είναι πιο πράσινες, με τις δημόσιες μεταφορές να είναι οικονομικά προσιτές και με ποιοτικές ποδηλατικές εγκαταστάσεις. Η Ευρώπη μας είναι μια θετική δύναμη που δεν ζει εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου, ούτε διαθέτει πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της φτώχειας και των περιβαλλοντικών ζημιών.

Εμείς, νέοι, δεσμευόμαστε να κάνουμε προσωπικές θυσίες που είναι απαραίτητες ώστε να συμβάλουμε στο να καταστήσουμε αυτό δυνατό και να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ωστόσο, περιμένουμε από όλους, ειδικά από πολιτικούς ηγέτες, να μας στηρίξουν και να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη για τη φροντίδα του πλανήτη μας.

Μια δημοκρατική Ευρώπη
Εμείς οι νέοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με πολιτικούς που απευθύνονται μόνο σε εκείνους που θα τους δώσουν τις περισσότερες ψήφους. Είναι δικαίωμα μας να ακουστεί αυτό. Οι ημέρες των πολιτικών που ασχολούνται με νέους ανθρώπους μέσω αποκλειστικά σκηνογραφικών συναντήσεων και φωτογραφιών έχουν τελειώσει.


Βλέπουμε μη διαφανείς και λαϊκιστές πολιτικούς που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις αποτυχίες τους, ενώ συνεχώς αυξάνουν τον λόγο του μίσους στα ΜΜΕ. Βλέπουμε μια οραματική Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι δεν βλέπουν το ίδιο: γιατί η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τις επιτυχίες της στους πολίτες της;

Ζητούμε μια Ευρώπη που να θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο των αποφάσεών της. Ζητάμε να καταργηθούν τα εμπόδια στη διεξαγωγή των εκλογών, με γυναίκες και νέους να ανήκουν στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από αυτά. Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ο πλούτος και οι προσωπικές γνωριμίες δεν πρέπει να καθορίζουν ποιος μπορεί να εκπροσωπεί τους ανθρώπους. Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να γίνουν ανοιχτά και διαφανή σχετικά με το πού προέρχονται τα
χρήματά τους και τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν τα χρήματά τους. Απαιτούμε δικαίωμα ψήφου στα 16 χρόνια και ελπίζουμε σε μια Ευρώπη όπου όχι μόνο το 0,5% των βουλευτών είναι κάτω των 30 ετών.

Ονειρευόμαστε μια Ευρώπη όπου οι νέοι γνωρίζουν τον αντίκτυπο της ψήφου τους, καθώς και τις συνέπειες της αποχής. Η εκπαίδευσή τους διασφαλίζει ότι αναπτύσσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης που απαιτούνται για να αμφισβητήσουν τους λαϊκιστές και την παραπληροφόρηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματά τους θα διατηρηθούν.

Η Ευρώπη μας βασίζεται σε μια συνεκτική δημοκρατική δομή που αγκαλιάζει την επικουρική διακυβέρνηση και επιτρέπει να ακούγεται η φωνή του καθενός, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο καταλληλότερο επίπεδο από την τοπική κοινότητα έως το ευρωπαϊκό επίπεδο. Αγκαλιάζει και αξιολογεί τη δημιουργικότητα των νέων και αντιδρά σε μεγάλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των πολιτών. Καινοτομεί και είναι ανοιχτή σε νέους
τρόπους ώστε οι πολίτες να συμβάλλουν στη χάραξη πολιτικής.

Εμείς, οι νέοι, θα ασχοληθούμε με μια πολιτική που είναι καινοτόμος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες σε αυτή. Θα στηρίξουμε τους πολιτικούς που δεσμεύονται για ουσιαστικό διάλογο με τους νέους. Χωρίς εμάς, οι πολιτικοί δεν μπορούν να στηρίξουν τη γενιάς μας. Είναι το δικαίωμά μας να συμπεριληφθούμε στη χάραξη πολιτικής και θα πάρουμε θέση για αυτό.

Μία Ευρώπη για όλους
Εμείς οι νέοι θυμώνουμε επειδή τα δικαιώματά μας έχουν γίνει κενά λόγια και είναι εύκολο για τις κυβερνήσεις να τα παραβιάζουν. Θυμώνουμε γιατί η ανισότητα συνεχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και όσοι χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια βλέπουν τα δικαιώματά τους να αποδεκατίζονται. Ζούμε σε μια περίοδο που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, παρά την καθημερινή και πολύωρη εργασία τους. Οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές σκοτώνουν τους ανθρώπους. Θυμώνουμε επειδή οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη των πολιτικών και των τραπεζών. Οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι και ο τρόπος με τον οποίο εμείς ως κοινωνία επιλέγουμε να δαπανήσουμε το μερίδιό μας, αναδεικνύει το ποιοι είμαστε ως λαός. Ας είμαστε μια ήπειρος όπου τα χρήματα δαπανώνται για εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι και όπου διεξάγεται η ειρήνη αντί του πολέμου.

Τα δικαιώματα είναι δικαιώματα, απαραβίαστα και καθολικά. Η Ευρώπη μας είναι ένας τόπος όπου σέβεται το κράτος δικαίου και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αγκαλιάζουμε τους νέους και τις περιθωριοποιημένες ομάδες και πιστεύουμε ότι έχουν την εξουσία να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να ικανοποιούν τις ευθύνες τους. Στην Ευρώπη μας, τα δικαιώματα διασφαλίζονται ακόμη και όταν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες.

Η Ευρώπη μας δεν αφήνει κανέναν πίσω. Εξασφαλίζει ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ούτε το κοινωνικό μας υπόβαθρο ούτε το φύλο μας πρέπει να υπαγορεύουν πόσο επιτυχείς είμαστε στην αγορά εργασίας. Ένας νέος έχει το δικαίωμα να έχει μια θέση εργασίας σχετική με το επίπεδο της εμπειρίας και των δεξιοτήτων του και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια χωρίς να στηρίζεται στην υποστήριξη των γονιών του. Στο όραμά μας για την Ευρώπη, η εκπαίδευση είναι ελεύθερη για όλους και η μοναδική πορεία και η εμπειρία κάθε νέου ατόμου αναγνωρίζεται και αποτιμάται στην κοινωνία, ανεξάρτητα από το πώς και από πού προέρχεται αυτή. Στην Ευρώπη μας, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση θεωρείται ως ποιοτική επιλογή και πορεία.

Ονειρευόμαστε μια Ευρώπη όπου αισθανόμαστε ασφαλείς, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η Ευρώπη μας είναι εκείνη όπου η υγειονομική περίθαλψη, η σωστή υποστήριξη και υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι προσβάσιμες για όλους. Η Ευρώπη μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κάτι καλό. Είναι ένας τόπος όπου μπορούμε να περπατάμε χέρι-χέρι με τον ομοίου φύλου σύντροφό μας στο κοινό χωρίς φόβο, και όπου κανείς δεν μας αποδοκιμάζει στο δρόμο λόγω του τρόπου εμφάνισης ή των ρούχων που φοράμε.

Η Ευρώπη μας είναι ένας ασφαλής τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις για όλους, και όχι για τους τυχερούς λίγους. Ως νέοι άνθρωποι, είμαστε ανοιχτοί και αγκαλιάζουμε όσους χρειάζονται καταφύγιο.

Κάνοντας την Ευρώπη μας πραγματικότητα
Η Ευρώπη μας είναι αυτή που μας κάνει να ονειρευόμαστε, που μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας. Δεν πρέπει όμως να είναι απλώς ένα όνειρο, καθώς πιστεύουμε ότι κάθε ανεκτικός, φιλοευρωπαϊκός και αξιοπρεπής πολιτικός και άνθρωπος πρέπει να μοιραστεί μαζί μας το όραμά μας για το μέλλον.

Η Ευρώπη μας δεν θεωρεί ότι η ειρήνη είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξής της και βλέπει πέρα από το ξεπερασμένο σύστημα των εθνικών κρατών στην πολιτική της. Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την ευθύνη και δεν κατηγορούν άλλους για τις δικές τους αποτυχίες οδηγούν την Ευρώπη μας. Η Ευρώπη μας είναι ανθεκτική και μπορεί να αντιμετωπίσει τα λαϊκιστικά κινήματα και τις εξωτερικές απειλές.

Εμείς, ως νέοι, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε θυσίες στην καθημερινότητά μας και να εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα. Πιστεύουμε στη δημοκρατία και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτήν. Είμαστε η πιο εξειδικευμένη, μορφωμένη, κινητοποιημένη και ενωμένη γενιά.

Μέσω των οργανώσεων των νέων, προωθούμε τη διασυνοριακή πανευρωπαϊκή εργασία και τη διαπολιτισμική κατανόηση. Εκπαιδεύουμε τους πολίτες μέσω των δημοκρατικών δομών των οργανώσεων νεολαίας και παρέχουμε βασικές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία. Ως κινήματα της κοινωνίας των πολιτών, διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρών, ανθεκτικών, συμμετοχικών και δημοκρατικών κοινωνιών. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες, όπως για παράδειγμα περισσότερους χώρους για διάλογο και βιώσιμη υποστήριξη, για να μπορέσουμε να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας και να εμπλέξουμε σε αυτές περισσότερους νέους ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο.

Εμείς, οι νέοι, είμαστε ενωμένοι πίσω από το όραμά μας
για το μέλλον της Ευρώπης.

Συνεργαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον, παρά τις διαφορές μας.

Είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή γενιά,
και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.

Μη μας απογοητεύσετε!


Μετάφραση: Ευαγγελία Βορδογιάννη

Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/  Naturefriends Greece

Σχόλια